Salı, Eylül 26, 2023

SON MAKALELER

Eşcinselliğin Yasak Olduğu Ülkeler

Eşcinsel evliliklerin yasak olduğu ülkeleri belirtmekten ziyade yasal olduğu ülkelerden bahsetmek daha kolaydır. Çünkü eşcinsel evlilikleri Dünya üzerinde tanıyan 28 ülke vardır. Diğer yandan eşcinsel evliliklere izin vermeyeceği gibi, eşcinsellere ağır hapis cezaları ve hatta idam cezası bile getiren ülkeler bile mevcuttur. Bu ülkeler bir transseksüelin, geyin veya lezbiyenin (Kısaca LGBTİQ) yaşamayı en son isteyeceği ülkelerin başında gelir.

LGBT topluluğuna karşı ayrımcılık dünya çapında yaygındır. Kendini bu cinsel yönelimlerle özdeşleştirenler sosyal damgalama, yasal kısıtlama ve şiddete maruz kalır. Ve yetişkinlerin rızasına dayalı cinsel faaliyet dünya çapında temel bir insan hakkı olarak görülse de, eşcinsellik yaklaşık 80 ülkede yasaklanmıştır.  Amerika Birleşik Devletleri gibi eşcinselliğe yasal bir engelin olmadığı ülkelerde bile, bazı bölgelerde LGBT topluluğuna yönelik nefret suçları çok yüksektir. Ülkemizde ise bu durum daha da vahimdir, çünkü Türkiye’deki toplum yapısı dinsel, siyasal ve eğitimsizlik sebebiyle LGBT’li bireylere çok sert tepki göstermektedirler. Ama diğer çoğu ülkeye baktığımızda eşcinsellere yönelik olan yaklaşımız bir miktar daha insancıldır.

Eşcinsellerin fazlasıyla şiddet gördüğü ve yasak olduğu ülkeler şunlardır:

  • Moritanya
  • Birleşik Arap Emirlikleri
  • Rusya
  • Nijerya
  • Somali
  • Suudi Arabistan
  • İran
  • Yemen
  • Sudan
  • Afganistan

1. Moritanya; Eşcinselleri Taşlayarak Öldüren Ülke

İnsan haklarından en son bahsedeceğiniz ülkelerin başında Moritanya gelir. Moritanya 4.5 milyon nüfusa sahip, İslami düşüncenin hakim olduğu ve Şeriatla yönetilen bir ülkedir. Moritanya’da eşcinsel erkekler tespit edilirse yasal olarak taşlanarak ölüme terk edilirler. Eğer iki kadın arasında eşcinsel ilişki yaşandığı tespit edilirse hapis cezasına çarptırılır. Transseksüel erkekler ise orduya asker olarak alınmazlar.

Moritanya eşcinsellerin haklarını en çok baskılayan ülkelerden birisidir.

2. Birleşik Arap Emirlikleri; LGBT Haklarının Olmadığı Ülke

Birleşik Arap Emirlikleri’nde LGBT hakları ağır bir şekilde bastırılıyor. Heteroseksüel olmayan tüm faaliyetler suç olarak kabul edilir ve kırbaç, hapis, dayak, vatandaş olmayanlar için sınır dışı etme, işkence ve ölümle cezalandırılabilir. 2005 yılında 26 genç erkek, eşcinsel faaliyetlerde bulundukları için Abu Dabi’de beş yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Tüm Arak ülkelerinde eşcinsellik yasaktır.

3. Rusya

Rusya hükümeti açık bir şekilde LGBT karşıtıdır ve şu anda heteroseksüel olmayan faaliyetlerin tümünün kamusal alanda sergilenmesini engelleyecek homofobik bir yasa hazırlamaktadır. Yasa, eşcinsel eğilimleri ve cinsel kimliğini alenen sergileyenlere hapis cezası önermektedir. Bu ülkede LGBT toplulukları yürüyüş düzenleyemez veya kendilerini açıkça belli edemez. Çeçenya’da eşcinseller kaçırılıyor ve cinsel yönelimlerine göre toplama kamplarına gönderiliyor. Hükümet ayrıca, Occupy Pedophile gibi eşcinsel erkeklere açıkça işkence yapan ve videoları internette yayınlayan bir gruba karşı herhangi bir eylemde bulunmadı.

4. Eşcinselliğin Yasak Olduğu Bir Diğer Ülke; Nijerya

Nijerya, LGBT toplulukları için en zorlayıcı ve baskıcı ülkelerden birisidir. Nijerya’nın yönetim anlayışı İslam’a ve şeriata dayanmaktadır. Eşcinsel eylemler 14 yıla kadar hapis cezası gerektirir. Pew Global Attitude Project tarafından 2017 yılında yapılan bir araştırmaya göre Nijeryalıların% 97’si ülkede eşcinselliğin ağırlanmaması gerektiğini düşünüyor.

Eşcinsellik bir özgürlük hareketidir ve yasak olmamalıdır!

5. Somali

Somali’de tıpkı diğer İslam ülkeleri gibi LGBT topluluklarına ölüm ve hapis cezası getiren ülkelerden birisidir. İslami ülkelerde eşcinselliğin bu kadar yaygın olmasının sebeplerinden birisi de dinin LGBT’li bireylere bakış açısından kaynaklanmaktadır. Geyler, lezbiyenler, biseksüeller toplum korkusu nedeniyle cinsel kimliklerinin belli edememektedir.

6. Suudi Arabistan; Eşcinseller İçin En Tehlikeli Ülke

Suudi Arabistan’da yaşayan insanlara göre eşcinsellik, toplumun yapısını bozan, fitne katan bir davranıştır. Ülkede eşcinsellik kesinlikle yasaktır, savunmak, hakkında eylem düzenlemek bile yasaktır. Eğer bu eylemlerden birisini sergileyecek olursan hapis, idam, taşlama gibi bir takım insanlık dışı uygulamalara maruz kalırsınız.

7. İran; LGBT’li Bireylere En Düşmanca Tavır Gösteren Ülke

İran’da, LGBT topluluğu ve faaliyetleri kabul edilemez barbarca olarak nitelendirilir. LGBT’li kişiler, toplumsal ayrımcılık ve yaşamlarına yönelik tehditlerle karşı karşıyadır. Uluslararası Af Örgütü’ne göre, 1979’dan bu yana 5.000’den fazla İranlı lezbiyen ve gey öldürüldü. Günümüzde bu ölümler daha az yaşanıyor ve ülke kişilere atanan cinsiyetlerini değiştirmesine bir yasak getirmiyor. Bu sebeple daha az tepki çekmek isteyen biseksüel, gey ve lezbiyenler cinsiyet değiştirme ameliyatları oluyor.

İnsanları yaşam tarzlarından dolayı öldüren katil ülke.

8. Eşcinsellik Yasak Çünkü Yemende Şerait Bunu Gerektiriyor!

Yemende anayasal bir düzenin olduğu kuşkuludur çünkü yasalar LGBT konusuna hiç değinmiyor olsa da ülkede eşcinsel davranış gösteren bireyler ağır yaptırımlara tabii tutuluyor. Ülke de bekar ve gey olanlara 100 kırbaç veya 1 yıl hapis cezası verilirken, evli olup başka bir erkekle ilişki yaşayan erkeklere taşlanarak idam cezası veriliyor. Lezbiyenler ise idamdan muaftır, onlar tespit edildiğinde 7 yıl hapis cezası verilir.

Gelecek gösteriyor ki, LGBT hakları tüm Dünya’da yasal olacak.

9. Sudan

Aynı cinsten cinsel faaliyetler Sudan’da yasa dışıdır ve hapis veya ölümle cezalandırılır. Ülkede LGBT kişilere yönelik toplumsal ayrımcılık çok yaygındır. Çok az insan, saldırılardan ve yaşamlarına yönelik tehditlerden korktukları için cinsel yönelim veya cinsiyet kimliği hakkında açıkça konuşmaya cesaret edebilir. LGBT’li kişileri cinsel yönelimleri nedeniyle istismar ve tacizden koruyan bir mevzuat yoktur. Eşcinsellik 100 kırbaçla ve beş yıl hapisle cezalandırılır. Ayrıca topluma aykırı giyinmenin 40 kırbaç cezası vardır.

10. Afganistan

Afganistan’da yaşayan LGBT topluluğu hem sosyal hem de yasal zorluklarla karşı karşıyadır. Müslüman bir ülke olarak eşcinsellik, bir tabu olarak kabul edilir ve genellikle fuhuşla ilişkilendirilir. Ülkede cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği konusunda sınırlı bir farkındalık vardır. Eşcinsellik, Şeriat Yasalarının ihlali olarak kabul edilir ve eşcinsel davranış gösterdiği tespit edilenler uzun hapis cezası ile cezalandırılırlar.



Latest Posts

İletişimde kalın

En son haberler, teklifler ve özel duyurulardan haberdar olmak için.